Gestionarea unor campanii prin e-mail reușite

Prin intermediul acestui tutorial vei învăța despre utilizarea testării A/B pentru îmbunătățirea ratei de conversie a unei campanii prin email, crearea unor pagini de destinație relevante pentru campanie și măsurarea performanței campaniilor prin e-mail.

TRANSCRIPT TUTORIAL :

Salut! Astăzi vei invăța strategii prin care să-ți asiguri succesul campaniei de e-mail marketing.
O astfel de campanie presupune gestionarea mai multor aspecte: ce transmite subiectul e-mail-ului, cum arată vizual newsletterul, unde sunt poziționate elementele grafice sau unde ajunge utilizatorul după ce dă click pe un buton din newsletter. Pentru a eficientiza managementul acestor elemente încât să obținem vânzări directe din newsletter, putem folosi tehnica denumita A/B testing sau testarea de tip A/B.

Aceasta constă în crearea mai multor versiuni ale unui newsletter pentru a vedea care dintre ele funcționează mai bine. Să presupunem că trimiți un e-mail care anunță lansarea unor produse noi, dar nu știi ce linie de subiect să folosești. Poți trimite către jumătate dintre clienți o variantă a subiectului, s-o denumim A, și celorlalți varianta B. Apoi poți compara care newsletter a înregistrat o rată de deschidere mai mare.

Rata de deschidere măsoară raportul dintre numărul celor care deschid e-mailurile și numărul total de e-mailuri livrate. Bineînțeles că varianta cu numărul mai mare de deschideri este cea câștigătoare. Pe aceasta o poți analiza pentru a extrage „rețeta câștigătoare” pe care o vei folosi la newslettere viitoare.

Mai poți utiliza testarea A/B pentru a găsi ce frecvența de trimitere, ce conținut sau ce imagini se potrivesc newsletterului. Te poți juca și cu timpul de trimitele al newsletterului. Poți încerca să trimiți e-mailuri marțea și duminica sau săptămânal și lunar. Trebuie să vezi ce anume preferă publicul tău și în funcție de asta să te adaptezi. Reține că nu este recomandat să trimiți totuși prea multe e-mailuri, iar la fiecare dintre ele să faci A/B testing. E important să păstrezi un echilibru și să testezi întotdeauna lucrurile importante care îți pot influența rata de deschidere, timpul petrecut în newsletter sau comanda directă de produse online. De asemenea, trebuie să le oferi utilizatorilor și opțiunea de a primi mai puține e-mailuri: de exemplu, în loc de e-mailuri săptamânale, aceștia pot opta să primească doar un rezumat cu ofertele importante ale lunii. Astfel, vei evita dezabonarea celor care pur și simplu doresc să primească mai rar noutăți de la tine.

Un alt lucru important al campaniei de e-mail marketing este crearea unei pagini de destinație – landing page – care duce direct în site. Landing page-ul este primul lucru pe care îl vede un abonat când îți accesează site-ul. Astfel, când cineva dă clic pe un link dintr-un e-mail, acesta trebuie să ajungă într-o pagină care să îi arate conținutul sau produsul dorit. Doar n-ai vrea ca utilizatorul să dea clic pe un link și să ajungă pe pagina principală, unde nu va găsi produsul pe care îl căuta, nu?

Campaniile de e-mail marketing au mai mult succes dacă trimiți vizitatorii direct la pagina pe care doresc să o vadă. Așa pot afla detalii despre produs și poate chiar îl vor cumpăra!

Mai trebuie să ții cont și de un alt aspect: utilizatorii citesc newsletterele pe mobil, tabletă, laptop sau desktop. Asta înseamnă că pagina de destinație din e-mail trebuie să funcționeze pe toate device-urile menționate. La fel ca în cazul oricarui tip de marketing online, eficiența e-mail marketingului este ușor de evaluat. De obicei, serviciile de e-mail la care ești abonat includ și instrumente de analiză. Rapoartele îți pot arăta numărul de deschideri, care te ajută mai departe să afli care linie de subiect a fost mai atractivă. Rata de clic măsoară câți oamenii accesează link-ul din e-mail și astfel descoperi ce conținut îi convinge pe utilizatori să îți viziteze site-ul. Și, în sfârșit, poți utiliza analiza web pentru a afla ce fac utilizatorii pe site-ul tău și care este traseul lor după ce dau clic pe newslettere.

Ca întotdeauna, trebuie să cauți oportunități de a îmbunătăți experiența online a vizitatorilor care ajung din e-mail pe site-ul tău. Poți să îți îmbunătățești constant campaniile de e-mail marketing, testând versiuni diferite, creând landing page-uri relevante și folosind analiza pentru a vedea ce se potrivește publicului tău. Aceste sfaturi te vor ajuta să ai succes și să înțelegi valoarea campaniilor de e-mail marketing.