In acest Tutorial ne sunt explicate cele 4 operatii matematice. Tutorialul fiind in engleza poate fi mai greu de inteles pentru unii, dar puteti activa subtritarile. Video-ul este o animatie accesibila tuturor!

Desi de baza, aceste operatii sunt foarte importante pentru aritmetica elementara. Cele 4 operatii sunt:

  1. Adunarea

Este un proces matematic care totalizează mai multe numere într-o singură valoare. Operația este notată folosind semnul: „+”, citit plus. Numere adunate se numesc Termeni, iar rezultatul Suma. Număratul este o formă simplă a adunării, prin care se adună mereu numărul „unu” la un total anterior. 

 

2. Scaderea

Opusul adunarii, scăderea este procesul matematic prin care se determină diferenta dintre două numere. Este notată folosind semnul „-„, citit minus. Numarul din care se scade se numeste descazut, cel care se scade scazator, iar rezultatul diferenta.

 

3. Inmultirea

Este operația matematică de multiplicare a mai mulți factori pentru a obține produsul lor. Este definită ca adunare repetată. Poate fi reprezentată grafic prin mai multe semne echivalente: „×”,  „·”, „*”, toate citite ca ori.  Inmultirea poate fi și ea considerată o adunare repetată – ea implică adunarea unui număr cu el însuși de mai multe ori. Pentru operațiile de înmultire sunt valabile proprietățile de comutativitate și asociativitate.

 

4. Impartirea

Este o operație aritmetică prin care se determină de câte ori un număr poate fi cuprins în altul. Se poate nota cu: „:”, „/”.

Sursa: binogi.com

Cele 4 Operatii Matematice

Matematică |