Curba cererii

De ce curba cererii este descendentă ? Curba cererii arată care este înclinația oamenilor de a cumpăra un produs atunci când prețul variază. În acest tutorial se arată de ce înnebunesc oamenii în zilele de Black Friday. Luând exemplul concret al curbei cererii pentru petrol se exemplifică cum răspund oamenii atunci când prețul se schimbă.

Urmărește și tutorialul despre curba ofertei sau tutorialul avansat despre curba cererii.

TRANSCRIPT TUTORIAL:

Oferta și cererea sunt concepte cheie în economie. De obicei sunt reprezentate printr-un grafic ca acesta. Și ce înseamnă asta? Să vorbim despre curba cererii. Pe scurt, curba cererii arată care este cantitatea dintr-un bun dorită de oameni în funcție de variația prețului.
Ce se întâmplă când e o mare promoție? La prețuri mai mici, se cumpără mai mult. Mai multe cămăși, pantaloni, jocuri video. Iată ce se întâmplă de Black Friday, când vânzătorii scad prețurile pentru a atrage oamenii să cumpere pentru Crăciun.
Curba cererii ilustrează cumva de ce oamenii înnebunesc de Black Friday. Prețul e afișat pe axa verticală, iar cantitatea pe orizontală. Aici e prețul normal și aici cel redus de Black Friday. Simplu spus, cantitea cerută crește pe măsură ce prețul scade.
Dar hai să mergem mai în profunzime. Pentru fiecare bun sau serviciu există o curbă a cererii diferită, dar ideea este aceeași. Să ne uităm la curba cererii pentru unul dintre cele mai importante produse din lume, petrolul. Petrolul este folosit pentru o varietatede produse, de la combustibil pentru mașini și avioane, la încălzirea caselor sau fabricarea rățuștelor din plastic.
Dacă ne uităm la curba cererii pentru petrol,vedem o relație familiară între preț și cantitatea cerută. La un preț ridicat, 55$/baril, cererea este relativ scăzută, să zicem cinci milioane de barili. La 20$/baril, 25 de milioane de barili sunt ceruți. Pe măsură ce prețul coboară, cererea pentru petrol crește. La 5$/baril, se cer 50 milioanede barili de petrol. Dar sunt mai multe explicații pentru care curba cererii arată așa.
Așa cum am spus, petrolul are multe întrebuințări. Unele de mare valoare.Utilizări pentru care petrolul are puține substitute. Un exemplu ar fi kerosenul. Acum nu poți zbura cu combustibil din porumb sau gaze naturale.
Dacă vrei să faci avioanele să zboare, ești obligat să folosești petrolul. Alte întrebuințări sunt cu valoare scăzută precum fabricarea benzinei sau a plasticului. Când prețul petrolului este relativ scăzut, petrolul cerut este folosit deopotrivă pentru bunuri cu valoare mare sau mică. Când crește prețul petrolului, crește și prețul fabricării plasticului și benzinei.
Prețul a acestor produse va ajunge la un nivel la care unii cumpărători vor refuza să cumpere o rățușcă din plastic sau vor cumpăra un substitut precum o jucărie din lemn. La fel și în cazul benzinei, pe măsură ce prețurile cresc, oamenii economisesc. Vor cumpăra mașini mai economice sau chiar renunță la acele călătorii. Pentru acești consumatori, beneficiul cumpărării acelor produse este prea mic ca să justifice costul.
La aceste prețuri mari, consumatorii care mai rămân sunt cei care prețuiesc cel mai mult petrolul. Pentru ei, beneficiul de a avea avioanele în zbor depășește costul creșterii. Ei vor cere în continuare petrol. Așadar, printr-o simplă linie, curba cererii sintetizează numeroasele și diversele moduri în care oamenii răspund la o schimbare a prețului. Dar, nu se oprește aici. Dacă vrei să te testezi, dă click pe Practice Questions, iar dacă ești gata să treci mai departe, click Next Video.

Category: Economie