Email marketing

Buletinele informative și ofertele speciale trimise prin e-mail joacă un rol esențial în planul general de marketing, construind și întărind relațiile cu clienții. În acest tutorial despre email marketing, vei învăța:

  • cum să dezvolți o listă de contacte;
  • cum să vizezi segmente de public în funcție de interese;
  • cum să construiești relații cu clienții.

TRANSCRIPT TUTORIAL: Salut! În ziua de azi, suntem bombardați cu oferte și avem foarte multe opțiuni de produse. Dacă dorești totuși să rămâi în topul preferințelor clienților, încearcă e-mail marketingul. Acesta poate completa succes activitățile de marketing pe care le desfășori deja. Te întrebi oare de ce? Pentru că sporește implicarea clienților și nu presupune costuri prea mari. Și dă rezultate foarte bune și pe mobil.

Îți vom arăta în acest video cum funcționează un serviciu de e-mail marketing, cum să creezi o bază de date și cum să te adresezi diverselor segmente de public, în funcție de interesele lor. Vei vedea cum marketingul prin e-mail te ajută să menții o legătură mai strânsă cu clienții tăi.
Ca și în cazul altor activități de marketing, în e-mail marketing, primul pas este să îți stabilești obiective. Dorești să folosești e-mailul ca să-ți prezinți produsele și serviciile și să atragi mai mulți vizitatori pe site? Sau ca să sporești vânzările pe site prin trimiterea unui voucher de reducere care să aducă cel puțin 10 conversii? Indiferent de obiective, un mod indicat de a începe este crearea unei baze de date cu persoanele care și-au exprimat interesul față de produsele tale.
Dar cum îi identifici pe acești oameni și, mai mult, cum le aflii adresele de e-mail? Un prim pas eficient este să le povestești clienților existenți despre acest serviciu. Haide să îți dau un exemplu! Să spunem că deții un magazin cu produse pentru animale. Când interacționezi cu clienții tăi, oferă-le reduceri și oferte speciale dacă se înscriu la newsletter. Dacă ai deja și un site, poți include un formular care să îi încurajeze pe vizitatori să se aboneze online. Reține că oamenii trebuie să îți dea permisiunea înainte să le trimiți e-mailuri comerciale cu oferte, iar cele mai multe țări au legi specifice în vigoare pentru acest tip de activitate.
Grozav, să zicem că ți-ai creat deja o listă a persoanelor care doresc să primească newslettere de la tine. Hai să ne gândim și la alte metode prin care marketingul prin e-mail te poate ajuta să îți îndeplinești obiectivele de vânzări. Trebuie să ai grijă totuși să nu sufoci clienții cu prea multe e-mailuri. Poți începe cu un salut prietenos și cu o scurtă introducere. Apoi, ai putea să trimiți informații despre magazin și produsele pe care le vinzi. În acest moment deja poți face un sondaj ca să restrângi puțin interesele și să-ti dai seama de profilul oamenilor din baza ta de date. De exemplu nu ar vrea să trimiți oferte la mâncarea pentru pisici celor care au câini. Ulterior, după ce ai adunat mai multe informații despre profilul clienților, le poți trimite oferte personalizate care i-ar putea interesa. De exemplu, dacă știi că o categorie de clienți au cumpărat recent hrană pentru căței, ai putea să le prezinți cele mai populare jucării și zgărzi pentru căței. Este bine să incluzi mai multe informații utile și oferte relevante, de exemplu, sfaturi de dresaj sau un cupon pentru delicatese canine. În timp ce îți informezi clienții despre produsele tale poți folosi newsletterele pentru a-i cunoaște mai bine. Întreabă-ți abonații dacă sunt interesați să primească actualizări despre produse sau servicii noi. Apoi, află cât de des ar prefera să primească vești de la tine. Doresc să primească e-mailuri săptămânal sau lunar? Înregistrează în baza de date cu adrese de e-mail ceea ce ce afli și folosește aceste informații în newsletterele ulterioare.
Ce se întâmplă totuși cu cei care sunt inactivi de mult în baza ta de date? Acești clienți fideli sunt foarte importanți pentru afacerea ta. E bine să ai o relație pozitivă, de durată, și cu ei. Cum poți face asta? Oamenilor le place să li se anticipeze nevoile. Haide să îți dau un exemplu: să spunem că anumiți clienți au comandat în trecut de pe site-ul tău un tratament anti-purici și căpușe. Se apropie rapid vara și, odată cu vremea toridă, vin și micii paraziți care le fac rău prietenilor blănoși. Așa că le poți scrie clienților un e-mail cu sfaturi pentru protejarea de purici și căpușe a casei și a animalelor. Poți include o ofertă cu 20% reducere la comanda în avans a mărcii lor preferate. Sau, din când în când, le poți trimite proprietarilor de pisici fideli o mică galerie foto cu cele mai amuzante videoclipuri cu pisici de pe internet. Dacă ai conținut interesant și util, abonații tăi vor aprecia e-mailurile de la tine, iar tu vei rămâne alegerea lor de bază atunci când vor fi gata să cumpere. Nu în ultimul rând, mai poți folosi e-mailul pentru a cere feedback de la clienții tăi în ceea ce privește părerea lor despre interacțiunea cu persoana de la vânzări din echipa ta. După aceea, le poți răspunde direct, însă dacă știi ce a mers bine și ce nu, le poți oferi soluții la probleme sau pur și simplu le poți mulțumi pentru că îți sunt clienți.
Cam asta e cu e-mail marketingul. Newsletterul este o metodă excelentă să îți dezvolți relațiile cu clienții actuali și potențiali. Când identifici segmente de public cărora te adresezi, poți personaliza comunicarea cu aceștia în funcție de interesele lor. Dacă oferi conținut util și interesant, pas cu pas le vei câștiga încrederea. O bază solidă de clienți contribuie foarte mult la dezvoltarea afacerii. Dacă dorești să afli mai multe despre marketingul prin e-mail, ți-am pregătit destule materiale. În următoarele filmulețe, vom vorbi despre diverse servicii de e-mail marketing și despre funcționalitățile lor. Și îți vom mai arăta cum să scrii eficient un newsletter.

Category: Marketing